Hur blir man en frilansande skribent?

Published by adminy on

Innan du tar steget och börjar jobba som en frilansande skribent bör du faktiskt veta en del information om detta yrke. Vad innebär det? Hur tjänar du pengar? Dessa frågor ska du nu få svar på.

Att vara en frilansande skribent innebär att du inte har en fast anställning hos ett företag av något slag. Till exempel hos Sveriges allra största tidningar som Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Aftonbladet. Du skriver istället texter åt alla företag som är intresserade av ett kortare bidrag från din sida. Sedan kommer du och arbetsgivaren överens innan om en fast summa pengar du tjänar för texten.

  • Ingen fast anställning.
  • Tjänar pengar per text

Hur du går tillväga

För att arbeta som en frilansande skribent behöver du inte nödvändigtvis ha någon särskild utbildning. Det finns med andra ord inga specifika krav för att du ska kunna arbeta som det till skillnad från fast anställning. För att komma igång är ett väldigt bra tips att du redan från början är intresserad av att skriva och anser dig vara tämligen bra på det. Annars blir det svårt att övertala företag att köpa dina journalistiska tjänster under en begränsad period tid. Du kan till exempel blanda ditt skrivande med skolan eller gymnasiet för att utveckla ditt skrivande så att du har en stabil grund att stå på.

När du sedan känner dig redo och bekväm med din förmåga att framställa alla sorters texter – alltifrån journalistiska artiklar till väldigt tendentiösa krönikor – kan du äntligen börja kontakta etablerade företag och erbjuda dem dina tjänster. Det är viktigt att komma ihåg att arbetstillfällena inte kommer komma på löpande band i början av karriären. Därför ska du försöka ta varje tillfälle som finns att bygga på ditt CV eftersom det kan öka dina chanser att få skriva texter som ger ännu bättre betalt. På så sätt har du möjlighet att sakta men säkert bygga upp din karriär steg för steg, och slutligen bli en fullfjädrad frilansande skribent.

Fördelar och nackdelar med att vara frilansande skribent.

Som vi tidigare har skrivit finns det väldigt många fördelar med att vara en frilansande skribent. För det första kan du tillhöra alla åldrar, och din fysiska status spelar ingen roll eftersom du kan skriva färdigt alla texter hemma. Därför öppnas nya arbetsmöjligheter för en ny grupp med människor. Dessutom kommer du få mer fritid till att umgås med familjen eller vänner och massor av erfarenhet från flera olika företag som annars inte vore möjligt. Du behöver inte heller anpassa dig till statiska regler om arbetstider och arbetsplats. Nu är det du som kan planera din tid som du vill.

Finns det då några nackdelar med själva yrket som frilansande skribent? Vi kan trösta dig med att det inte finns några direkta nackdelar med själva yrket. Dock så kan det uppkomma vissa negativa konsekvenser om yrket som frilansande skribent börjar definiera dig som person. Om du aldrig går till en fast arbetsplats riskerar du att bli isolerad i vardagen eftersom vi människor är i behov av mänsklig kontakt kontinuerligt i vardagen. I början av karriären som frilansande skribent kan inkomsterna också vara ganska låga eftersom du inte har så mycket erfarenhet. Därför kan det vara värt att ha ett vanligt jobb parallellt med att skriva texter.

Sammanfattning

För att sammanfatta hela den här texten om hur du blir en frilansande skribent kan vi säga att det generellt är ett positivt samt givande yrke. Om du verkligen lyckas gäller det att träna konstant genom att skriva texter och kontakta företag och erbjuda dina tjänster. Be också etablerade frilansande skribenter om olika råd och tips för att lära dig mer om yrket. De kanske till och med kan rekommendera dig till stora företag, vilket kan leda till att helt nya dörrar öppnas för första gången. Släpp din kreativitet och entusiasm fri. Det är det bästa receptet för att lyckas


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *