Hur man börjar sälja hemmagjorda produkter online

Published by adminy on

Att pyssla är ofta förknippat med små barn och pärlplattor, men idag kan ditt pysslande leda till något större. Idag är det många kreativa, både killar och tjejer, som pysslar hemma och tillverkar produkter som de säljer på nätet. Det här en kreativ och viktig sysselsättning för många. Här är några tips och förslag på hur du kan sälja dina kreativa verk online.

Att vara föräldraledig är en av de finaste möjligheterna vi har i Sverige, att få vara mamma eller pappa på heltid. För de flesta räcker bara tiden till att ta hand om barnet, medan andra har både tid och energi över och kan börja skapa produkter med sin hobby som bas. Många utnyttjar tiden då barnet sover till att plocka fram sina kreativa idéer.

Att omvandla sitt fritidsintresse till en bisyssla eller verksamhet

Kanske har du redan startat små projekt som ligger i byrålådan och plötsligt kommer tid, lust och vilja att plocka fram dem igen. Du skapar produkter, syr barnkläder, målar, snickrar i garaget eller tillverkar smycken. I vilket fall som helst finns det ofta en kundkrets som tycker att du gör fina saker och gärna vill köpa en produkt.

Många väljer också att ställa ut på marknader inför jul eller anordnar homepartyn för vänner där man visar upp hela sitt sortiment och låter kunderna handla och beställa. Visst är det kul att träffa sina kunder och berätta hur man tillverkar sina produkter. Men det tar tid och leder inte alltid till köp. Ett steg framåt kan vara att sälja dina produkter på nätet.

Sälja produkter online

Du kan nästan sälja vad som helst online, från din egen hemsida, någon annans hemsida eller i en webbshop. Idag är det enkelt och billigt att komma igång, det är marknadsföringen som är lite klurigare. Men vi börjar från början och tittar på regler gällande skatter och omsättning som är bra att ha koll på, och vi börjar på Skatteverkets hemsida.

En bisyssla är ett arbete i begränsad omfattning och den som utför arbetet har en huvudsaklig inkomst från annat håll och en så kallad A-skattsedel. Skatteverket vill att du uppskattar din troliga inkomst från din försäljning och därmed avgöra om du kan hantera försäljningen som en bisyssla eller om du behöver starta ett mindre företag. Ta hjälp om du är osäker.

Skatter och inkomster på försäljningen

När det gäller beskattningsbar inkomst så finns det undantag för mindre summor. Till exempel: inkomst genom uthyrning av sommarhus på tomten en vecka eller försäljning av produkter på marknad vid enstaka tillfällen. Summan det handlar om är ungefär 16 900 kronor. Om du uppskattar att din inkomst av försäljningen i webbutiken kommer att bli högre, så bör du starta en enskild firma istället.

En hemsida är en bra bas och går att hantera på ett enkelt sätt och till ett lågt pris. Titta på andra hemsidor för att få inspiration och hitta bra lösningar på hur dina produkter kan synas på bästa sätt. Fota dina produkter med en snygg och neutral bakgrund och använd en bra kamera. Se till att det är lätt att beställa och kontakta dig.

Webbshop och betalfunktioner

Din hemsida kan enkelt vidareutvecklas till en webbshop. En webbshop som du driver själv eller ihop med andra entreprenörer med kompletterande produkter. Webbshopen ger möjligheter till försäljning dygnet runt och ger en möjlighet att handla oavsett vilken del av världen du bor i. Betalningsfunktionen bör därför vara enkel och säker att genomföra för kunden och lätt att redovisa och hantera för dig.

Marknadsföring och produktutveckling

När du väl har produkten och har skapat förutsättningar för att sälja den, är det dags att marknadsföra dina produkter ordentligt. Här gäller det att vara smart, personlig och själv fundera över hur du hade letat efter dina produkter på nätet. Det finns olika annonseringsmöjligheter via Google, tidningar, forum och självklart våra sociala medier. Hitta din egen stil, hämta inspiration från andra och jobba på.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *